03.12.12

ВЕЛОСИПЕД І ЗИМА...

І, ось прийшли перші дні календарної зими... Велосипед і зима. Чи можливо це!? Вам, ніколи не доводилося, неквапливо випереджаючи пішоходів на велосипеді, ловити на собі здивовані погляди? Якщо доводилося, то, ви вже знаєте, що зимове катання зовсім не схоже на звичайні весняно - літні покатеньки, хоч би тому, що воно – ЗИМОВЕ. Інша дорога, інша динаміка руху, інший одяг…
Пропонуємо ознайомитися з декільками причинами, чому взимку на байку краще кататися, чим влітку:
- Взимку немає комарів та мух!
- Зимою собаки бігають по снігу набагато гірше, ніж по літній траві чи асфальту.
- Сніг взимку набагато приємніше дощу влітку...
- На м'якому снігу гума зношується значно менше, ніж на жорсткому асфальті. 
- Взимку, із-за великої кількості снігу байк дуже легко очищається від літнього бруду, зберігаючи велосипедистові купу часу. 
- Мороз взимку переноситься набагато легше, ніж спека влітку. З ним легко боротися шляхом збільшення темпу їзди. Влітку ж, інтенсивна робота м'язів лише погіршує ситуацію.
- Взимку менше хочеться пити.
- Падати на м'який сніг взимку набагато приємніше, ніж на твердий грунт (асфальт, бетон) влітку. 
- Якщо ж все таки байкер вдариться взимку, то можна відразу прикласти до хворого місця холодний сніжок або льодинку, набагато разів зменшивши страждання.
- Адреналіну в крові від їзди по снігу виділяється значно більше, чим при їзді по літній багнюці. 
- Взимку в лісі гуляє менше народу, та і темніє швидше, а тому пішоходи значно раніше повертаються додому, звільняючи байкеру стежини. 
- Об'їжджати лижників (якщо пощастить зустріти!) набагато легше, ніж пішоходів, а середня швидкість їзди велосипеда по лижні приблизно в 2 рази вище аналогічною на лижах. 
- Взимку дуже легко можна почати «моржування», просто катаючись по льоду річки або переїжджаючи через струмочки по обмерзлих містках без поручнів. 

І це зовсім не всі, жартівливі та не дуже, переваги зими. Але, є і видимі недоліки: взимку практично неможливо довго кататися, хоч би через те, що холодно, а сіль, що рясно покриває дороги взимку, за лічені тижні може знищити ваш байк, якщо ви не прийматимете жодних захисних або профілактичних заходів. І не лише це. Але, не дарма кажуть, що «коли дуже хочеться, то більше ніж болить», тим більше що люта війна із заметами, сніг, що летить в обличчя, балансування на льоду, хрускіт шипа, що угризається в лід, додають неабияку порцію адреналіну в кров не гірше, ніж стрибки з трамплінів або спуск з гори в теплішу пору року. Тому зимовий байк, як це не дивно звучить, відносно рідке, але все таки реальне і сповна допустиме явище на наших теренах.
Особливості української зими (з точки зору байкера). Зима на Україні - це зима, а значить, холодно. Температура повітря взимку може і не досягати горезвісних мінус 30 градусів за Цельсієм (ну, ось наприклад, цього грудня), коли навіть не всякий досвідчений лижник зважиться вийти з будинку. Але, навіть при такій температурі холод здатний заподіяти байкеру немало клопоту. І яка зима без снігу? То хіба, що африканська. Але мова-то йде нашу зиму, а значить, обов'язково сніг, та до того ж через різкі коливання температури – це то замети в людський зріст, то рідка багнюка, то присипаний снігом лід. А якщо лід, то, отже, велика кількість солі на міських вулицях. І навіть в приміських лісах і парках взимку можна знайти на стежинах сліди солі. А, що стосується спортивної специфіки зими, то зима – час для лиж, а тому дуже часто на стежинах Дендропарку чи на берегах Ворскли, окрім звичайних людей, з дітьми на санках, незрідка можна зустріти, що проносяться, у всю ширину доріжки «коньковим ходом» лижників. Такі спортсмени незрідка викликають незадоволеність у пішоходів, а що ж тоді говорити про велосипедистів? Мало хто чекає побачити взимку в лісі героя на велосипеді, тому, якщо велосипедист не буде гранично уважним, можуть статися всілякі неприємності. Враховуючи ці і багато інших особливостей, можна зробити висновок, що зимова пора року пред'являє особливі вимоги до підготовки велосипеда, його зберігання, обслуговування, налаштування і комплектації, та і в першу чергу до самого байкера. А, тому розглянемо деякі деталі, здатні істотно полегшити життя любителю зимового катання.
Продовження буде…

Валерій НУРУМОВ

Немає коментарів:

Дописати коментар