20.12.12

ВЕЛОСИПЕД І ЗИМА. Продовження...

Ця інформація знадобиться кожному велосипедисту, що катається взимку...

Екіпіровка.
Почнемо, мабуть, з того, що, катаючись взимку, необхідно особливо ретельно підбирати одяг. Природно, необхідно одягатися так, щоб не замерзнути, але, оскільки волога дуже швидко витягує тепло з тіла, не варто одягатися дуже тепло. Верхній одяг має бути досить вільним для того, щоб під неї можна було надівати захист і при цьому не ускладнюючи рухи. Водночас верхній одяг не повинен «парусити», потрапляючи при цьому в ланцюг і різні вузли велосипеда (інколи, щоб уникнути цього, байкери підв'язують широкі штанини шнурками або спеціальними світлоповертаючими стрічками). Також необхідно передбачити захист від обмороження шкіри обличчя, вух, голови (для цього існують спеціальні балаклави, BAFF-и), поєднавши все це з окулярами і шоломом...

Окрема проблема – захист пальців рук і ступенів ніг. Рукавички повинні не лише забезпечувати захист від холоду (а, пальці – один з найбільш схильних до обмороження ділянок тіла), але і дозволяти легко маніпулювати манетками. Дуже непогано возити з собою запасну пару рукавичок, а то і відразу дві. Рукавички для катання варто вибирати таким чином, ніби на вулиці на 5-10 градусів холодніше ніж зараз. А запасні шерстяні шкарпетки в зимовому катанні – це святе (знову ж таки, краще возити з собою дві пари запасних шерстяних або «термо» шкарпеток), ви ж не збираєтеся хворіти після кожної покатеньки!?
Що стосується верхнього одягу, то досвідченні байкери одягаються «шарами». Так можна максимально точно регулювати температуру, знімаючи або надіваючи «шар». Якщо одягатися в три шари, то першою буде натільна синтетична білизна з мембранної тканини (існує спеціальна термобілизна). Бавовняна білизна – гірше, оскільки бавовна вбирає і утримує вологу, через що людина починає швидко мерзнути. Другий шар розрахований саме на утеплення – це светр (або декілька светрів) з тканини на зразок фліса або полартека, але також підійде і шерсть. Зверху, третім шаром, необхідно надіти «ветровку», що не продувається і дихаючу, на зразок, windstopper-а або будь-якій іншій мембранній тканині.
Взуття для зимового катання - окрема розмова. Спортивні черевики під контактні педалі зазвичай не розраховані на холодну погоду, до того ж в контактних педалях є клямка, яка фіксує шип на черевиках, а при спробі підкотитися по заметах, вона дуже швидко забивається снігом, що заважає пристібатися і відстібатися від педалей. Крім того, це дуже незручно і навіть більш того - небезпечно, тому багато катаються в звичайних зимових черевиках або кросівках, відмовляючись від контактів. Природно, вибирається зручний і теплий вид взуття з неслизькою підошвою, краще всього з рифленою. Існує варіант спеціальних утеплювачів взуття – бахіл (чохлів з матеріалу, що тримає тепло).
До речі, ви ж не збираєтеся їхати без шолома!? Чим загрожує катання без шолома повинно бути і так вже достатньо ясно, тим більше, що тепер ви ризикуєте вдаритися головою не тільки об грунт, а й об крижану поверхню, та й можливих небезпек на дорозі взимку теж додається. Катаючись взимку в шоломі, дуже не завадить одягнути підшоломник (коли погода тепліше і немає сильного вітру, в якості підшоломника краще всього використовувати бандану, а коли на вулиці мороз, то бажано знайти що-небудь більш тепле, наприклад, спортивну лижну шапочку з тонкої тканини) . Щоб не мерзло лице, можна сумістити підшоломник із спеціальною маскою з теплої тканини - балаклави.
Окуляри для зимового катання на велосипеді річ необхідна. Можна використовувати звичайні окуляри: вони врятують очі від снігу і летять гострих осколків льоду, а заодно від «сніжної сліпоти». При виборі окулярів варто обов'язково звернути увагу на те, щоб дужки були виготовлені не з металу, тому що метал на морозі легко «приклеюється» до шкіри.
Але одяг - це тільки напівсправа.... Не менш жорсткі вимоги пред'являє зима і до вашого велосипеда ...

Продовження буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар