07.11.12

Полтавські велосипедисти освоюють нові горизонти

Хоча на цих вихідних полтавські любителі велоспорту офіційно завершили сезон дружніми веселими посиденьками, багато з них будуть продовжувати кататися і взимку.
Полтавські любителі велосипедного спорту провели насичений сезон і пішли на канікули. Цей сезон видався для активістів дуже плідним і цікавим. Крім того, що проводили традиційні перегони і заходи, було ініційовано ряд нових. Про це журналістові Vpoltave розповів голова правління ГО «ВелоПолтава» Валерій Нурумов.
- Валерій, розкажіть, як провели останню офіційну зустріч у цьому сезоні?
- Закриття сезону провели у першу неділю листопада, коли настала вже справжня осінь. Але не дивлячись на те, що на вулиці було не дуже тепло, зібралося понад 70 осіб. Місцем зустрічі стала діброва на Вакуленцях за дамбою. Воно вже стало традиційним і подобається учасникам наших зльотів. Ми влаштували осінній пікнік з музикою, танцями, веселими конкурсами і спортивними змаганнями. Також наші активісти підготували колаж з фотографій заходів, які провели у цьому велосезоні.
- Які з заходів були найяскравішими і запам'яталися найбільше?
- Цей сезон був дуже насичений подіями. До офіційного відкриття велосезону, яке відбулося 16 травня в Корпусному парку, наші активісти взяли участь у акції «Частина землі» та у всеукраїнській акції "Серце до серця". 
На відкритті Велосезона-2012, 16 квітня, громадська організація «ВелоПолтава» ініціювала добровільний збір благодійних коштів. Цю акцію підтримала велогромадськість міста. На зібрані гроші купили 2 велосипеди для вихованців Полтавської школи-інтернату №2. Урочисте вручення подарунків дітям відбулося під час проведення Велодня. Наше спілкування з вихованцями інтернату на цьому не закінчилося, ми постійно приїжджали до них, брали їх на велопрогулянки. Більше того, в наступному сезоні збираємося продовжувати благодійний напрямок. Вже зараз учасники нашої організації шукають у себе запчастини, з яких ми зможемо скласти ще велосипеди для вихованців інтернату. Плануємо в майбутньому влаштовувати для них велопокатушки, розробляти маршрути і проводити пропаганду здорового способу життя і живого спілкування.
У цьому сезоні 26 травня, коли проводили Велодень, також здійснили традиційний велопробіг по великому кільцю Полтави (17 кілометрів). А ось наймасштабнішим і заходом, що найбільше запам'ятався всім велолюбителям, стала «Велоніч». На березі річки ми влаштували свято в українському вбранні, провели конкурси, поспілкувалися і подивилися виступ фаєрщиків. Цей захід викликав у присутніх бурю емоцій, які потім ще довго обговорювали те, що відбулося, на форумі.
- Наскільки нам відомо, учасники ГО «ВелоПолтава» тісно спілкуються з велосипедистами з інших міст і багато подорожують…
- Так, дійсно! Наші велосипедисти подорожують і в Крим, і в Карпати, багатьма містами України, і, до речі, вже добралися і до Росії, Білорусії, і, навіть, Латвії і Литви. Відповідно до нас у місто теж приїжджають активісти велоруху з Харкова, Алушти, Дніпропетровська. Багато гостей зібрав у нашому місті вперше ініційований у цьому велосезоні пробіг «Полтавська битва» у Дендропарку. Сподіваємося, що ця традиція продовжиться і в подальші роки.
- Полтавські велосипедисти дуже активні та ініціативні. Які ще проекти були реалізовані або запропоновані для популяризації велоруху на Полтавщині?
- Ми у цьому році також брали участь у розробці туристичних велосипедних маршрутів по області в рамках проекту «Мандруємо Полтавщиною». У нас в області стільки цікавих унікальних місцевостей, які не можна залишати без уваги! Один з таких пізнавальних маршрутів здійснили з учасниками нашого об'єднання в Опішне на базі відпочинку "Старий Хутір". Ми влаштувалися у наметовому містечку, побували на заводі гончарних виробів, отримали майстер-клас, побували на старинних городищах, насолодилися чистим повітрям і прекрасними краєвидами околиць.
У цьому сезоні однією з незабутніх подорожей також стала екскурсія по Пирятинському району, приурочена до 75 річниці області, де відвідали палац і піраміду Закревських, відсвяткували День селища Нові Мартиновичі, побували у Пирятині і проїхалися по старовинному, дерев'яному напівзруйнованому мосту через річку Удай.
- Чи цікавляться сьогодні люди вашим велосипедним рухом, приходять нові учасники?
- Це дуже цікавий процес – люди бачать нас в місті, дізнаються про наші заходи, приходять, катаються з нами. Багато приходять і знаходять нових друзів, весело проводять час. До нашого колективу постійно приєднуються нові люди. Ці представники різних соціальних прошарків, професій і віку. Всіх нас об'єднує пристрасть до пригод і велоспорту.
- Які плани на велоканікули?
- Розроблятимемо маршрути, заходи, нові велопоходи і будуватимемо плани на наступний рік! Це офіційні велоканікули, але найактивніші та любителі екстриму будуть продовжувати кататися до холодів. Хоча, зараз настільки різноманітний вибір зимової екіпіровки, що багато продовжують їздити і в сніг, катаються по льоду. Але все ж ми з нетерпінням чекатимемо нового велосезону, адже це нові пригоди, нові маршрути, нові учасники руху і нові враження.

Ольга Коваленко, 

Немає коментарів:

Дописати коментар