25.04.15

У ПОЛТАВІ ПОЧАЛИ РОБОТУ НАД РОЗРОБКОЮ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ВЕЛОІНФРАСТРУКТУРИ МІСТА


24 та 25 квітня робоча група з 15 велоактивістів, представників міської влади, студентів профільних спеціальностей та звичайних велосипедистів об’єднали свої зусилля, знання та досвід під час роботи над майбутньої Концепцією розвитку велоінфраструктури міста Полтави

Для того, щоб залучити до повноцінної роботи абсолютно всіх учасників та побудувати процес максимально ефективно, був обраний формат воркшопу – заходу, учасники якого одночасно навчаються і виконують практичну роботу під патронатом тренерів, кваліфікованих експертів.


Метою воркшопу з розробки полтавської Велоконцепції було залучити велоспільноту міста, а також фахівців (інженерів-транспортників, студентів-проектувальників) до спільної роботи над картою майбутньої веломережі міста.

В рамках підготовки до заходу була проведена необхідна дослідницька робота: зібрані дані з інтенсивності руху велосипедистів на 16 перехрестях міста, а також статистика участі велосипедистів у ДТП в Полтаві за останні 5 років.

День перший: аналізуємо місто

Розпочався захід із короткого знайомства між усіма учасниками воркшопу. Потім в рамках вступної презентації «Велоінфраструктура Полтави» я розповіла про загальну ситуацію у місті і продемонструвала наявні в місті елементи велоінфраструктури та велосервісу: на картах були показані розташування наявних велопарковок, веломагазинів, веломайстерень і єдиної велосмуги протяжністю 1200 метрів, що знаходиться в районі Яківців. Під час другої презентації від нашого головного гостя, магістра з транспортного планування Олени Токмиленко (ГО «Міські реформи», м. Харків), були описані методика й етапи роботи в рамках всієї Концепції, а також безпосередньо та робота, що чекала на учасників в рамках дводенного воркшопу.


Після презентації учасників розділили на дві групи, і розпочалася робота над картою міста. Спочатку місто умовно розбили на «складові» – житлова забудова, промислові зони, адміністративні будівлі та громадські заклади, рекреаційні «зелені» зони – кожну зону позначали певним кольором. Після цього в кожній зоні визначалися масові точки відправлення і призначення. Такими точками могли бути: вхід до офісної будівлі, прохідна великого підприємства, під’їзди до ринку тощо. Ці точки з’єднанувались між собою прямими лініями, в місцях частого перетину ліній поступово вимальовувались маршрути, які пізніше були перенесені на існуючу дорожню мережу міста. Саме цими маршрутами учасники воркшопу проїхались на велосипедах наступного дня. Цікаво, що у командах під час роботи йшли суперечки стосовно маршрутів, але на виході ми побачили 2 ідентичні карти, що говорить про максимальну об'єктивність. Також, ці карти співпали з картою веломаршрутів, яка була розроблена на воркшопі «Комфортне місто».


Захід відвідали не лише велоактивісти, але й представники з Полтавського виконавчого комітету від відповідних управлінь: управління з питань містобудування та архітектури та управління житлово-комунального господарства. Борис Філіпенков та Олексій Козик завітали на воркшоп дещо із запізненням, проте їхня присутність додала надії на те, що поступово тема розвитку велотранспорту міста виллється у Міську цільову програму. Так чи інакше, представники міської влади нас запевнили у своїй готовності співпрацювати і надалі.


День другий: їдемо містом

Другий день воркшопу почався із презентації Олени Токмиленко про типи велоінфраструктури та критерії, якими необхідно керуватись, обираючи той чи інший тип велоінфраструктури для облаштування на вулиці або на її окремих ділянках.

А потім ми разом вирушили нанесеними в рамках роботи в перший день воркшопу маршрутами по місту, для того, щоб проаналізувати ситуацію уже безпосередньо на місцях, визначити можливі варіанти облаштування велоінфраструктури на спірних ділянках деяких вулиць. Найбільш активне обговорення викликали ділянки по вулицях Артема й Огнівській, Калініна і Грушевського, Жовтневій та Леніна.


Результатом воркшопу стала концептуальна карта веломаршрутів Полтави. Але на цьому робота не закінчилась – до наступного воркшопу, який має відбутись на початку червня, робоча група має виконати кілька завдань: дати назви маршрутам, вибрати типи велоінфраструктури, оцифрувати карту маршрутів, визначити графік реалізації проекту, написати чернетку Велоконцепції. Після доопрацювання чернетки Велоконцепції на другому воркшопі, її виставлять на громадське обговорення.


Команда проекту «Полтава велосипедна» висловлює вдячність всім, хто долучився до організації та проведення заходу. Особливу подяку висловлюємо голові ССУ Ганні Василівні Кіященко, яка безкоштовно надала приміщення Суспільної служби України (вул. Соборний майдан, 15) для проведення воркшопу. Дякуємо також ГО «Асоціації велосипедистів Києва», завдяки якій став можливим приїзд експерта Олени Токмиленко, магістра транспортного планування Університету Клемсон (США), аспірантки Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.



Проект «Полтава велосипедна» фінансується Європейським Союзом в рамках Програми малих грантів для велосипедних активістів, яку реалізують ГО «Центр соціальних та ділових ініціатив» та ГО «Асоціація велосипедистів Києва» в рамках проекту «Розвиток велотранспорту задля добробуту громад». Проект розроблений і впроваджується ініціативною групою громадських організацій «СІТІ ЛАБ» та «ВелоПолтава».

За матеріалами Citylab

Немає коментарів:

Дописати коментар