28.09.23

Туристський маршрут «Вшануємо Козаків»: Полтава – Жуки

Пропонуємо активно і пізнавально провести свої вихідні дні. На Покрову, в День Українського козацтва, пропонуємо проїхатися на вело або пройтися пішки маршрутом Полтава – Жуки та відвідати місця, що пов'язані з козацькою славою. Для козаків Покрова була найбільшим і найзначущим святом і вони вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.

Нарешті все стає на свої міста – свято Покрови перенесли назад на 1 жовтня як було раніше у козацьку добу. Плутанина виникла з календарями. Тоді користувалися всі юліанським календарем. Коли всі у світському житті в XX столітті перейшли на новий стиль, григоріанський календар, московська церква лишилася святкувати за юліанським календарем.

Розпочати свій маршрут можна біля пам'ятника Українським козакам, що знаходиться на початку Панянського узвозу. Споруджений він у 1994 році на місці Куриловської брами полтавської фортеці та увіковічує пам'ять про загиблих козаків за увесь період існування Полтавського полку з 1648 до 1775 років.

Далі по маршруту можна відвідати пам’ятний знак козакам, що загинули за волю України на полі Полтавської битви у 1709 році, який знаходиться поряд з капличкою на місці селянського табору.

Біля музею історії Полтавської битви побачити дубок, посаджений на честь Івна Мазети а також Ротонду вшанування пам’яті полеглих учасників Полтавської битви. Далі по маршруту пам’ятний хрест українським козакам загиблим за долю Батьківщини у 1709 році, пам’ятник шведам від росіян та обеліск на місці другого редуту від правого крила поперечної лінії.

Фінальним об’єктом маршруту буде Меморіальний комплекс слави українського козацтва у селі Жуки. Саме поблизу села війська Івана Мазепи простояли близько двох місяців напередодні Полтавської битви.

На території комплексу знаходяться каплиця, фігура Покрови Пресвятої Богородиці, пам'ятні знаки на честь козацького літописця Самійла Величко і словацькому письменнику, очевидцеві Полтавської битви Даніелу Крману а також два дубки посаджених на честь Українського козацтва та Самійла Величка.

🚩 Спосіб пересування: вело 🚴, пішки 🚶.
🚴 Тип: краєзнавчий, патріотичний, тематичний.
📏 Маршрут: пам'ятник Українським козакам → Яківці → Тахтаулове → Жуки.
📏 Довжина маршруту: ≈ 14 км.
 ⌛ Тривалість: до 3 годин

Карта схема маршрутуhttps://bit.ly/Полтава–Жуки

Немає коментарів:

Дописати коментар