31.12.21

Туристичний довідник «Вікові та меморіальні дерева Полтавщини»

Туристичний довідник укладено та підготовлено до друку ГО «ВЕЛОПОЛТАВА» в рамках реалізації проєкту «Вікові та меморіальні дерева Полтавщини» за фінансової підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Полтавської облдержадміністрації за рахунок коштів обласного бюджету у 2021 році.

Мета проєкту: скласти реєстр багатовікових та меморіальних дерев Полтавської області, закріпити знання про природу своєї місцевості; звернути увагу на виявлення, дослідження та збереження старих дерев; активізувати науково-дослідну роботу.

Завдання: виявлення нових та проведення обстеження існуючих багатовікових дерева, показати їх стан та пропонувати їх для охорони в якості окремих об’єктів або груп багатовікових дерев. Це дасть можливість використати напрацьований матеріал для складання ілюстрованого туристичного довідника, інтерактивної карти розташування цих дерев, перспективи створення нових пам’яток природи а також привернення уваги громадськості до проблем захисту природи.

Багатовікові дерева треба розглядати як об’єкти природної та історико-культурної спадщини; як джерело для отримання елітного насіння; як місце духовного збагачення, природоохоронного і патріотичного виховання; як домівка для тварин (кажанів, птахів, комах тощо). Вони є живими свідками різних історичних подій, вони пов’язані з багатьма історичними постатями, народними переказами, легендами та спогадами. Вони мають символічну і естетичну цінність, викликають почуття захоплення і творчого натхнення, вражають свою міцністю та життєздатністю, пов’язують минуле з майбутнім через сучасне.

У довідник занесено з коротким описом та фото 117 дерев.

Доступна електрона версія у Вікісховищі для вільного користування:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Age_trees_poltava_book_2021.pdf

Додатково створено електронний перелік вікових дерев, які були обстежені ГО «ВелоПолтава» (понад 900 записів) завантажено у Вікісховище:

Завантажено до Вікімедія 2000 фотографій дерев: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Дуби_Полтавщини

Працює інтерактивна мапа «Вікові та меморіальні дерева Полтавщини»  https://poi.pp.ua/duby.

Немає коментарів:

Дописати коментар