23.07.19

Як велополтавці на дачу Короленка їздили


«Велосипедом на дачу Короленка» – таку назву отримав новий туристичний маршрут. Письменник мав чудову фізичну форму, тому, навіть коли йому було вже близько 60 років, їздив велосипедом на дачу з Полтави. Відомо, що від свого будинку він прямував на Київський вокзал, там завантажував велосипед у потяг, їхав до станції Гоголеве, ну а звідти – близько 30 км до дачі! Звісно, на велосипеді!


13-14 липня всі охочі полтавці долучилися до наймасовішого велопоходу останніх років. З Полтави учасники прибули на електричці на станцію Гоголеве. Не обійшлося і без сюрпризів. На станцію пожалував сам письменник Короленко та його дружина. Подружжя Короленків, поспілкувавшись з велосипедистами, поспішило до себе на дачу. За ними рушила в дорогу величезна колона учасників походу. Поїхали у Великі Сорочинці.


Одним з пунктів «короленківського шляху», де була зупинка, було с. Великі Сорочинці. Це колишнє козацьке містечко з цікавою історією. У Сорочинцях збереглося немало пам'ятних місць. Учасники відвідали підземелля, слухали історії про гетьмана Данила Апостола та його родину, знайомилася з архітектурним шедевром – Спасо-Преображенскою церквою. Цей інтерактивно-екскурсійний блок забезпечили Оксана Ручка, Володимир Подоляка, Юрій Кучеренко. А наприкінці – концерт улюбленого вже гурту «Жабокрюківські дядьки». Скільки ж енергіїї та креативу у цих хлопців...


Дорога між Сорочинцями та Хатками - це просто чудо: широкі луки, сосновий ліс, безкрайнє небо... На небі хмари... Хмариська! Оточували нас з різних боків, лякали. Але жодна хмара не посміла пустити на нас хоч краплинку дощу. Їхали швидко та дружно. Дехто халтурив...


Дача Короленка стоїть на мальовничому пагорбі. Хоч і важкувато було підніматися, але всі подолали цю висоту. І старання наші були щедро нагороджені смаколиками та гостинністю.

На дачі учасників зустрічала вся родина: письменник Короленко, його дружина Євдокія Семенівна, доньки Софія та Наталка і зять Костя Ляхович. Всі вони розповідали про своє життя на дачі. Наприкінці всіх запросили до столу. Велосипедисти пригощалися свіжими періжечками, компотом та какао від ПП «Агроекологія». А найбільше всім прийшлися до душі малосольні огірочки. 


Погостювавши на дачі щасливі мандрівники, переповнені емоціями, поспішили вниз до річки, щоб розбити табір, запалити велике вогнище та поринути у літню романтику...


Пізній вечір серед чистої природи, під горою, на якій колись стояв найбільший на Полтавщині Свято Михайлівський монастир, – що може бути кращим для релаксу урбанізованої людини?

 

І лише коли став над землею повний місяць, розпочалося магічне дійство – вистава-мініатюра «Утоплена» від аматорського театру «Малафея». Театралізоване інтерактивне шоу було настільки магічним, що ніхто з учасників такого не очікував. Ожили гоголівські герої, гоголівські пристрасті...


Цей похід – не просто прогулянкова мандрівка, а ще й справжня наукова розвідка, пізнавальна екскурсія Миргородщиною, Шишаччиною.


Немає коментарів:

Дописати коментар