30.01.19

Виставка світлин «Місця пам’яті Української революції 1917‒1921 років на Полтавщині»


Українська революція 1917–1921 років стала визначальним етапом українського державотворення. Тому сьогодні пам’ять про Українську революцію є одним із важливих чинників консолідації суспільства.

В Україні, зокрема і на Полтавщині, проводяться заходи із відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років та вшанування пам’яті її учасників. 

До цього процесу долучилася й громадська організація «ВЕЛОПОЛТАВА», яка підготували виставку світлин пам’ятних місць.


Місцями пам’яті Української революції є меморіальні дошки, пам’ятники, могили, будівлі, вулиці, місцевості чи навіть цілі населені пункти (якщо немає змоги локалізувати точніше).

Саме в Полтаві народилися такі визначні діячі, як Симон Петлюра – державний, військовий, громадський та політичний діяч, публіцист, Іван Стешенко – громадський і політичний діяч, педагог, письменник, Степан Скрипник (Мстислав) – визначний український церковний діяч та інші…


Крім того на Полтавщині збереглися будівлі, в яких перебували органи влади та військові формування українських держав, представництва українських громадських об’єднань, різні важливі заклади, періоду Української революції 1917–1921 років, або в яких народилися, проживали чи здійснювали діяльність видатні діячі цієї доби. А також встановлені на честь подій та учасників Української революції 1917–1921 років пам’ятники, пам’ятні дошки.

Запропонована виставка має на меті підняти рівень обізнаності населення області та відкрити для загалу досі маловідомі сторінки історії, вшановувати борців за волю України, знайомити з культурними та етнографічними традиціями нашого краю а також визначними особистостями Полтавщини.

Джерелом інформації для пошуку і позначення місць велоактивісти використовували видання відомих полтавський науковців Т.Пустовіта. В. Реверука, О.Білоуська, зокрема книгу «Українська революція. 1917–1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи».


Виставка створена в рамках проекту «Створення друкованої та інтерактивної карти «Місця пам’яті Української революції 1917‒1921 років на Полтавщині», що реалізується за фінансової та інформаційної підтримки Полтавської облдержадміністрації, Полтавської обласної ради та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації.

Немає коментарів:

Дописати коментар