20.05.14

Запрошуємо на прес-конференцію


Запрошуємо на прес-конференцію за темою 
"Всеукраїнський Велодень 2014 у Полтаві" 

відбудеться:

21 травня, об 12:00 в приміщенні ОКІА Новини Полтавщини відбудеться прес-конференція "Всеукраїнський Велодень 2014 у Полтаві" за участю представників ГО “ВелоПолтава” Валерія Нурумова, Юрія Репала, Ліни Смілянець та заступника начальника управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Михайла Габора.

Під час зустрічі будуть висвітлені питання
· Що таке Велодень?
· Історія Велодня?
· Звернення до автомобілістів та велосипедистів?
· Про необхідність розвитку велоінфраструктури у Полтаві?
· Навіщо їздити на велосипеді?
· ПРОГРАМА ВЕЛОДНЯ У ПОЛТАВІ.

Журналістів запрошуємо висвітлити захід.

Прес-реліз 
Всеукраїнський Велодень 2014 у Полтаві

Що таке Велодень

Велодень - всеукраїнська акція, яка об'єднує тисячі велосипедистів у спільному велопробізі центральними вулицями своїх міст. Зазвичай Велодень припадає на останні вихідні травня - у суботу або неділю. 

Як зазначають учасники велоакції, її мета – популяризація велосипедного руху, пропагування активного та здорового способу життя, підвищення рівня знань велосипедистів з правил дорожнього руху, а також дотримання взаємоповаги на дорогах, створення цивілізованих умов для велосипедистів у містах України. До того ж, організатори акції вважають велосипед – екологічною альтернативою міському автотранспорту. 

З кожним роком до акції долучається все більше учасників. Усе більше жителів великих міст України розуміють потребу в альтернативі традиційному транспорту на користь екологічного, економічного та здорового велосипеда. 

Велопробіг у Велодень проходить в обласних центрах та в інших містах України. 

У Полтаві Велодень проводиться з 2008 року. Останніми роками у ньому приймали участь і представники обласної та міської влади.

Ми нічого не просимо і не вимагаємо, але з кожним роком нас стає все більше і більше. Тому ми просто хочемо сказати: 
  • Ми є рівноправними учасниками дорожнього руху. 
  • Велостоянки в громадських місцях - така ж данина поваги громадянам міста, як і парковки для автомобілів або переходи для пішоходів. 
  • Велосипед - екологічно чистий вид транспорту і всім велосипедистам небайдужі проблеми екології і те, в якому вигляді ми залишимо нащадкам навколишнє середовище.

Акція ніколи не була політичною і є проявом доброї волі велосипедистів Києва та України. 

* * *

Історія Велодня

Перший масштабний велопробіг відбувся у Києві у 2004 році - тоді акція мала назву "На велосипеді на роботу", і проводилася у робочий день, щоб дійсно доїхати на роботу. Організатори хотіли провести велопробіг на кшталт європейських "Biketowork" та "Criticalmass". Це дійсно вдалося, до велопробігу долучилися кілька сотень учасників, і з того часу акція стала щорічною. 
За кілька років, у 2007, акцію перенесли на вихідні - до пробігу долучалися все більше людей, і обмежитися проїздом центральними вулицями без їхнього перекриття для автомобілів уже стало неможливим. Для акції почали перекривати спочатку одну смугу, потім дві. З переносом на вихідні велопробіг отримав назву "Велодень", і був перенесений з осінніх днів на останні вихідні травня. З часу перенесення заходу на вихідні кількість учасників велопробігу збільшувалася у геометричній прогресії: з кількох сотень учасників першого пробігу до 10 тисяч велосипедистів у 2010 році. 
Інші міста почали долучатися з 2006-го. Одним із перших був Харків, який зараз збирає найбільшу вслід за Києвом кількість учасників - у 2011 році на велопробіг виїхали 5 500 велосипедистів. 
Житомир, Запоріжжя, Луцьк, Львів та Миколаїв провели перші Велодні у 2007, зібравши до сотні учасників кожен. З того часу кількість велосипедистів зростала дуже швидко, і зараз сягає від однієї до кількох тисяч у кожному місті. 
У 2008 році список міст-учасників поповнили Дніпропетровськ, Донецьк, Рівне, Вінниця, Первомайськ та Стаханів. 
Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Луганськ, Одеса, Полтава, Сімферополь, Хмельницький,Черкаси та Чернігів приєдналися у 2009, а уже наступного року кількість міст-учасників сягнула двох десятків. 
З 2011 року у географії всеукраїнських Велоднів почала спостерігатися цікава тенденція: велосипедисти більше не обмежувалися обласними центрами і організовували велопробіги навіть у найменших містах. 

* * *

Звернення до автомобілістів та велосипедистів

Шановні водії! Помічайте та поважайте ВЕЛОСИПЕДИСТІВ на дорозі. Вони повноправні учасники дорожнього руху. 

Шановні колеги велосипедисти! Вивчайте та дотримуйтеся «Правил дорожнього руху для велосипедистів». Правила ДР розміщені на сайті www.velopoltava.org

* * *

Про необхідність розвитку велоінфраструктури у Полтаві.
У зв'язку з подорожчанням паливо-мастильних матеріалів розвиток велотранспорту є важливим для мешканців міста. Тому міська влада повинна забезпечувати прокладання велосипедних доріжок та встановлення місць паркування велосипедів. Пропозиції до міської влади - внесення змін до правил благоустрою міста Полтава і зобов'язати усіх суб'єктів господарської діяльності, що її провадять на перших поверхах забезпечити на прилеглій території місця для паркування велосипедів в кількості не менше 3 штук розмістивши необхідні для цього підставки під колеса. В 2012 році до міської ради подавали для затвердження «РЕКОМЕНДАЦІЇ з проектування та влаштування велосипедних стоянок в м. Полтаві», які були розроблені фахівцями Полтавського технічного університету. Але до цього часу так і не були затверджені.
* * *

Користь від велосипеда

Переповнений громадський транспорт, затори та проблема паркування - Вас це не обходить швидкість руху залежить лише від Вас, а не від кількості машин чи на дорогах чи наявності місця для паркування завжди вчасно на роботі. 

Фінансові переваги
- жодних витрат на обслуговування автомобіля та паливо, економія на паркуванні
- не потрібно платити абонемент в спортзал.

Якщо Ви лише збираєтеся придбати велосипед, пам’ятайте, що необов’язково віддавати три місячні зарплати за новий велосипед. Велосипед найвищої якості потрібен лише для участі в перегонах або для подорожей по дуже складній гірській місцевості. Тому реалістично оцінюйте з якою метою Ви плануєте використовувати велосипед 

Особисте здоров’я та фізична підготовка
- поїздки на роботу та містом велосипедом дозволять Вам включити помірні фізичні навантаження в щоденний графік
- їзда на велосипеді — менший стресс порівняно з сидінням в автомобілі в заторах
- краща фізична форма знижує ризик захворювань

Навколишне середовище та якість простору міста
- жодних викидів СО2
- ніяких тротуарів та газонів, що перетворюються на стоянки автомобілів
- чим більше велосипедистів, тим безпечніше стає дорога для всіх учасників руху

Гарний настрій та задоволення!

* * *

ПРОГРАМА ВЕЛОДНЯ У ПОЛТАВІ:

09:30-10:00 Збір велосипедистів у «Корпусному парку» 
10:00 Офіційне відкриття свята та старт ВЕЛОПРОБІГУ 
10:00-11:30 Проїзд колони за маршрутом: Корпусний парк – вул. Фрунзе – вул. Калініна – вул. Великотирнівська – вул. Маршала Бірюзова – вул. Зінківська – стадіон Дендропарку. 
11:30-12:00 Реєстрація учасників на змагання з кросс-кантрі «Полтавська битва 2014» 
12:00-19:00 Спортивно-розважальна частина свята «Всеукраїнський Велодень 2014»«ДЕНДРОПАРК (стадіон)»: 
· змагання з кросс-кантрі «Полтавська битва 2014» 
· волейбол 
· стрітбол 
· народна фотовиставка «СУШКА» (приносьте свої власні фото і розвішуйте на мотузці) 
· шалена конкурсна програма 
· перетягування канату на велосипедах 
· пікнік (все необхідне взяти із собою) 
· всі веселощі та активності супроводжуються драйвовою музикою від DJ-їв зі сцени 
13:30-14:00 Презентація проекту «Доступний велотуризм» 
14:00-14:30 Реєстрація на «Дитячу Гонку» (діти від 4 до 10 років) 
14:30-15:00 «Дитяча гонка» 
15:00-16:00 Велоекскурсії «Дендропарк» та «Поле Полтавської битви» 
17:00-17:30 Підсумки змагань, нагородження переможців 
з 18:00 Велодискотека 

Приїжджайте самі та запрошуйте друзів. Долучайтеся до велоруху у Полтаві.


Немає коментарів:

Дописати коментар